Rózsapite

Zsé almás pitét akart enni. Mivel hazalátogattunk a családhoz és lefosztottuk a nagymama almafáját, így nem volt kifogás, almás pitét kellett sütni.

Nem a hagyományos változatot készítettem, volt is egy kis nyavalygás, hogy ő nem erre gondolt, anyu nem ilyet csinált, most miért ezt sütöttem. Aztán megkóstolta és már nem is hiányzott a klasszikus almás pite.

A tészta hozzávalói:

200 g finomliszt

50 g rétesliszt

125 g margarin

60 g cukor

1 tojás

1 csipet só

1 kávéskanál fahéj

A töltelék hozzávalói:

4 db alma

2 evőkanál cukor

A lisztet összekeverjük a sóval, a fahéjjal és a cukorral. A vajat elmorzsoljuk ezzel a lisztes tésztával, majd hozzákeverjük a tojást is. Ha összeállt a tésztánk, akkor fóliába csavarva a hűtőbe tesszük pihenni, amíg az almát előkészítjük.

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Kicsit meglocsolhatjuk citromlével, hogy nem barnuljon meg.

A tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk. Belesimítjuk a piteformába és kicsit megszurkáljuk egy villával. Az almaszeleteket rózsa alakban beletesszük a tésztába. Ez kicsit tovább tart, mint a klasszikus almás piténél, de higgyétek el, megéri azt a plusz pár percet.

A tetejét megszórjuk cukorral és 160 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. 

rozsapite.jpg

Süssetek Ti is almás pitét. :-)