Újévi lencsesaláta és lencsefasírt
Mindenki tudja, hogy újévkor lencsét kell enni.A babona szerint mindegy szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.
Ehhez most két szuper egyszerű és gyorsan elkészíthető lencsés receptet hoztam Nektek.
Lencsesaláta:
500 g sós, babérleveles vízben megfőzött lencse
1 kisebb fej lilahagyma
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál mustár
2 evőkanál olívaolaj
só
bors
rukkola saláta
A lilahagymát félbe, majd vékony karikákra vágjuk és hozzáadjuk az előzőleg sós, babérleveles vízben puhára főzött és lecsepegtetett lencséhez. Az öntethez összekeverjük a citromlevet, mustárt, olívaolajat, sót és borsot, majd a lencséhez adjuk és alaposan összeforgatjuk. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. Pihentessük pár órát, hogy jól összeérjenek az ízek.
Tálaláskor egy kis rukkola salátát adunk hozzá. Bármilyen hús mellé kiváló köret, de magában is megállja a helyét.
Lencsefasírt
300 g sós, babérleveles vízben megfőzött lencse
fél fej lilahagyma
1 tojás
50 g zabpehelyliszt
só
bors
zsemlemorzsa
olaj
Az alaposan lecsepegtetett lencséhez hozzákeverjük a tojást, az apróra vágott hagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis fasírtokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk őket, majd vagy forró olajban, vagy kicsit olajjal megspriccelve sütőben aranybarnára sütjük őket.
Vendégvárónak is tökéletes, kb. 30 db kis fasírt lesz belőle.
Egyetek sok lencsét és legyen nagyon boldog és szerencsés az új év. Boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónknak!
Kata és Zsé