Papka

2018\02\21

Zsé szülinapi csokitortája

Zsének szülinapja volt és ennek kötelező eleme a torta, majdnem mindig csokitorta. A kinézetét pedig egy már-már szállóigévé lett párbeszéd inspirálta:

-A csillagokat is lehoznám Neked az égről!

-Még mindig fent vannak...

Én most lehoztam neki a csillagokat is. :-)

Hozzávalók (18-20 cm-es formához)

14 dkg cukor

 14 dkg liszt

 3,5 dkg karobpor

fél cs. sütőpor

2 tojás

75 ml olaj

75 ml tej

A krémhez:

20 dkg cukor

1 kupaknyi vanília aroma

20 dkg vaj

4 tojás

20 dkg étcsoki

3 ek karobpor

A díszítés tetszőleges, akár a krémmel is bevonhatjuk, én most fondantot használtam a bevonáshoz.

A tészta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 4 dkg cukorral kemény habot verünk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejjel, olajjal és a cukorral. Rászitáljuk a sütőporos, karobos lisztet és alaposan összekeverjük. A tojásfehérjéből 1-2 kanálnyival fellazítjuk a masszát, majd óvatosan a többi habot is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, majd 175 fokon megsütjük.

Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk.

A krém elkészítése:

A tojásokat a cukorral és a vanília aromával kis lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Robotgéppel addig habosítjuk, míg ki nem hűl, majd hozzáadjuk a vajat. Közben a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és hozzákeverjük a karobport, és végül összekeverjük a tojásos-vajas keverékkel.

 zse_tortaja.jpg

 

Ha kihűlt, megtöltjük vele a tortánkat, tetszés szerint feldíszítjük és bezsebeljük érte a dicséreteket.

 

konyha gasztro süti torta recept gasztronómia csoki sütemény csokis csokitorta karob karobpor sütés-főzés papka otthonalegjobb

2018\02\14

A péksüti egészségesebb verziója

Karobos csavart rúd

Nagyon szeretjük a finom péksütiket, Zsénél az is alapelvárás, hogy csokis legyen. Mivel ez a „beach body-ba” nem fér bele, így átalakítottam a receptet egy egészségesebb verzióra.

 

A tészta:

10 dkg graham búzaliszt

15 dkg búzaliszt

1 ek cukor

fél csomag porélesztő

1 csipet só

1 dl víz

1 csipet só

1 kupaknyi vanília aroma vagy 1 csomag vaníliás cukor

1 kisebb tojás

5 dkg margarin

 

A töltelék:

1 ek kókuszolaj

1 ek karobpor

1 ek cukor

 

A lekenéshez:

1-2 ek tej

 

A lisztet átszitáljuk, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk egy órát.

Ha megkelt, kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.

A töltelékhez összekeverjük a kókuszolajat a karobporral és a cukorral, és a tészta felét megkenjük ezzel a keverékkel. Ráhajtjuk a másik felét, és 2-3 cm vastag szalagokra vágjuk.

A tésztacsíkokat tepsire tesszük úgy, hogy a két végét ellentétes irányban megcsavarjuk. Nyugi, megcsinálni sokkal könnyebb, mint leírni, elolvasni és értelmezni. :-)

Letakarva kelesszük még 15 percig, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük meg. A sütőből kivéve tejjel lekenjük és letakarva pihentetjük 10 percig.

 

Most jön a neheze, meg kell várni, amíg kihűl. Aki igényli, porcukorral meghintheti tálaláskor.

karobos_csavart_rud.jpg

 

Nektek mi a kedvenc péksütitek?

 

 

konyha süti recept gasztronómia csokis péksüti karob karobpor egészségtudatos sütés-főzés papka otthonalegjobb

2018\01\10

Süti a "márnemakarommegenni" banánból

Árválkodott a gyümölcsös kosárban két, szebb napokat is látott banán. Szemeztem velük egy darabig és arra jutottam, hogy sütni kellene belőlük egy kis banánkenyeret. Ami nálam most inkább banánsüti lett, mert a szipi-szupi, új tortaformámban sütöttem meg.

Bár teljes kiőrlésű búzalisztből és zabpehelylisztből van, még Zsé is szó nélkül repetázott belőle. Csak sikerül ez az életmódváltás... :-)

Hozzávalók:

2 db banán

2 tojás

10 dkg vaj

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

5 dkg zabpehelyliszt

5 dkg durvára aprított dió

1 tk sütőpor

5 dkg cukor

1 csipet só

1/2 kk gyömbér

1 kk fahéj

3 dkg aszalt vörösáfonya

3 dkg mazsola

 

A banánt villával összetörjük, hozzáadjuk a puha vajat és a tojásokat majd alaposan összekeverjük.

Sorban hozzákeverjük a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, a sót, a diót, a fűszereket, a mazsolát és az áfonyát is.

Kivajazott és lisztezett formába öntjük, én ehhez is zabpehelylisztet használtam. 180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

banansuti.jpg

 

Próbáljátok ki, remek alternatíva a megmaradt banán felhasználására.

konyha gasztro süti banán recept gasztronómia sütemény teljes kiőrlésű zab sütés-főzés banánkenyér papka otthonalegjobb banánsüti

2018\01\07

Császármorzsa

Édességre vágytam, de bevallom, most nem volt kedvem órákat a konyhában tölteni. Eszembe jutott, hogy régebben nagyon sokszor készítettünk császármorzsát és tökéletes választásnak tűnt mára. Gyorsan és könnyen elkészíthető édesség, emellett nagyon finom is. 

Hozzávalók:

2 db tojás

7 dkg búzadara

7 dkg zabpehelyliszt

2 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer

2 dl tej

1 csipet só

1 kupaknyi vaníliaaroma

3 dkg vaj (a sütéshez)

lekvár vagy porcukor a tálaláshoz

 

A hozzávalókat összekeverjük és kb. 10 percig állni hagyjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, ráöntjük a keveréket, majd addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz. Sütés közben a tésztát egy fakanállal folyamatosan kevergessük és vágjuk falatnyi darabokra.

Ha megsült, lekvárral vagy porcukorral, illetve édesítőszerrel tálaljuk. Nálunk most a nyári befőzés eredményeképpen vaníliás sárgabaracklekvár került a tetejére.

csaszarmorzsa.jpg

Tökéletes megoldás, ha gyors és könnyen elkészíthető desszertre vágytok. 

konyha gasztro klasszikus süti nosztalgia recept gasztronómia császármorzsa smarni zab sütés-főzés papka otthonalegjobb

2017\12\31

Újévi lencsesaláta és lencsefasírt

pf-2018-3031241_1920.jpg

Mindenki tudja, hogy újévkor lencsét kell enni.A babona szerint mindegy szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz. 

Ehhez most két szuper egyszerű és gyorsan elkészíthető lencsés receptet hoztam Nektek.

Lencsesaláta:

500 g sós, babérleveles vízben megfőzött lencse

1 kisebb fej lilahagyma

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál mustár

2 evőkanál olívaolaj

bors

rukkola saláta

A lilahagymát félbe, majd vékony karikákra vágjuk és hozzáadjuk az előzőleg sós, babérleveles vízben puhára főzött és lecsepegtetett lencséhez. Az öntethez összekeverjük a citromlevet, mustárt, olívaolajat, sót és borsot, majd a lencséhez adjuk és alaposan összeforgatjuk. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. Pihentessük pár órát, hogy jól összeérjenek az ízek.

Tálaláskor egy kis rukkola salátát adunk hozzá. Bármilyen hús mellé kiváló köret, de magában is megállja a helyét.

lencsesalata.jpg

 

Lencsefasírt 

300 g sós, babérleveles vízben megfőzött lencse

fél fej lilahagyma

1 tojás

50 g zabpehelyliszt

bors

zsemlemorzsa

olaj

Az alaposan lecsepegtetett lencséhez hozzákeverjük a tojást, az apróra vágott hagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis fasírtokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk őket, majd vagy forró olajban, vagy kicsit olajjal megspriccelve sütőben aranybarnára sütjük őket.

Vendégvárónak is tökéletes, kb. 30 db kis fasírt lesz belőle.

lencsefasirt.jpg

 

Egyetek sok lencsét és legyen nagyon boldog és szerencsés az új év. Boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónknak! 

Kata és Zsé 

 

2017\12\11

Sütőtökös rizottó tépett kacsamellel

A múltkori kacsa maradékának felhasználására hoztam most egy szuper kis receptet. Különösebben nem rajongtam eddig a sütőtökért,de adtam neki még egy esélyt és nem bántam meg. Zsé tetszését annyira nem nyerte el, de nem is vártam sokat, hiszen zöldségről van szó.

A recept

 kb 0,5 kg sütőtök

0,5 fej vöröshagyma

olaj

15 dkg rizs

8-9 dl alaplé vagy víz

5 dkg sajt

5 dkg vaj

fűszerek ízlés szerint (én 1 csipetet tettem bele mindegyikből):

őrölt fahéj

őrölt szegfűbors

őrölt koriander

őrölt gyömbér

őrölt szerecsendió

A sütőtököt megsütjük, megszabadítjuk a héjától és a fűszerekkel pürésítjük. A rizottóhoz pici olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a rizst, kicsit átforgatjuk, megsózzuk, majd elkezdjük hozzáadagolni az alaplevet vagy vizet. Kb egy merőkanálnyi adagot adjunk hozzá egyszerre, majd hagyjuk, hogy a rizs teljesen felszívja. Folyamatosan kevergetve ismételjük a folyamatot, míg a rizs puha és krémes lesz.

Ha megpuhult és kellően krémes állagú a rizottónk, akkor hozzáadjuk a sütőtökpürét, a sajtot, majd legvégül a vajat. Tálaláshoz a tépkedett kacsamellet forró serpenyőben megpirítjuk, majd a rizottó tetejére tesszük.

sutotokos_rizotto.jpg

konyha gasztro kacsa recept gasztronómia sült rizottó rizs kacsasült papka otthonalegjobb

2017\11\29

Sült kacsahúsos rétes

A receptet tavaly olvastam Széll Tamás egyik könyvében, és annyira megtetszett, hogy el is készítettem karácsonyra póréhagymás burgonyakrémlevessel. Nagyon ízlett mindkettőnknek, és mivel volt egy kis  maradék kacsahúsunk, elkészítettem újra.

1 kacsamell vagy kacsacomb

1/4 póréhagyma vékony metéltre vágva

1 teáskanál szójaszósz

2 cm gyömbér reszelve vagy vékony csíkokra vágva

1 teáskanál méz

2 evőkanál kacsazsír

4 réteslap

A húst egy keverőtálba tépkedjük, szójaszósszal, gyömbérrel és mézzel ízesítjük. Beletesszük a póréhagymát és jól összekeverjük. A tölteléket rétestésztába csavarjuk, majd forró serpenyőben egy kevés kacsazsíron aranybarnára sütjük.

 kacsas_retes.jpg

 

Próbáljátok ki ezt a különleges rétest, isteni íze van.

konyha gasztro kacsa recept gasztronómia sült rétes kacsasült sütés-főzés papka otthonalegjobb kacsás rétes

2017\11\27

Fűszeres kacsasült

A múlt hét vége a kacsa és a sütőtök jegyében telt. Zsé nyilvánvalóan mereven elutasította a sütőtököt, persze a kacsa ellen nem volt kifogása. A következő napokban azon próbálkozásaimat követhetitek nyomon, hogy sikerült-e Zsével megetetnem a sütőtököt.

A mai recept egy fűszeres kacsasült, a maradékhoz legközelebb hozok még receptet.

1 egész kacsa (a mienk úgy 2 kg körüli volt)

3 fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

só, bors, majoránna

sütőzacskó

 

A kacsát sózzuk, borsozzuk és megszórjuk majoránnával.  Beletesszük egy sütőzacskóba (isteni találmány), mellétesszük a hagymákat, meglocsoljuk az olajjal. A sütőzacskót zárjuk le, szurkáljuk meg pár helyen, majd 160 fokon süssük kb. 2 órát. Ha puha a madarunk, akkor vágjuk szét a zacskót és még fél órát süssük a húst, hogy színt kapjon.

 fuszeres_kacsasult.jpg

 

Ti szeretitek a kacsát?

 

konyha gasztro kacsa recept gasztronómia sült kacsasült sütés-főzés papka otthonalegjobb

2017\11\20

Fűszeres paradicsomleves

Amikor beköszönt a hidegebb idő, akkor leves kell. Forró. Finom. Lélekmelegítő.

Egy túrázás után hazaérve nagyon jól tud esni. Főleg, ha gyorsan elkészül. Ilyen ez a paradicsomleves is.

Hozzávalók:

2 evőkanál olaj

1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt

5 dl passzírozott paradicsom/paradicsompüré

2 dl víz

só, bors, rozmaring

A galuskához:

1 tojás

5-6 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt

só, bazsalikom

Az olajból és a lisztből rántást készítünk, beleöntjük a paradicsompürét és csomómentesre keverjük. Beleöntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. Aki édesebben szereti, az tehet hozzá cukrot, vagy bármilyen ízesítőt.

A galuskához összegyúrjuk a lisztet a fűszerekkel és a tojással. A tojás méretétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel, lágy tésztát kell kapnunk. 

A leveshez adjuk a rozmaringot, majd beleszaggatjuk a galuskákat. Ha feljöttek a tetejére, akkor kész a levesünk.

Tálaláskor szórjunk egy kis sajtot a tetejére és kanalazzuk be gyorsan.

fuszeres_paradicsomleves.jpg

 

Szeretitek a paradicsomlevest?

 

konyha gasztro klasszikus vega nosztalgia gasztronómia teljes kiőrlésű vegetáriánus egészségtudatos sütés-főzés papka otthonalegjobb

2017\11\12

Rózsapite

Zsé almás pitét akart enni. Mivel hazalátogattunk a családhoz és lefosztottuk a nagymama almafáját, így nem volt kifogás, almás pitét kellett sütni.

Nem a hagyományos változatot készítettem, volt is egy kis nyavalygás, hogy ő nem erre gondolt, anyu nem ilyet csinált, most miért ezt sütöttem. Aztán megkóstolta és már nem is hiányzott a klasszikus almás pite.

A tészta hozzávalói:

200 g finomliszt

50 g rétesliszt

125 g margarin

60 g cukor

1 tojás

1 csipet só

1 kávéskanál fahéj

A töltelék hozzávalói:

4 db alma

2 evőkanál cukor

A lisztet összekeverjük a sóval, a fahéjjal és a cukorral. A vajat elmorzsoljuk ezzel a lisztes tésztával, majd hozzákeverjük a tojást is. Ha összeállt a tésztánk, akkor fóliába csavarva a hűtőbe tesszük pihenni, amíg az almát előkészítjük.

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Kicsit meglocsolhatjuk citromlével, hogy nem barnuljon meg.

A tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk. Belesimítjuk a piteformába és kicsit megszurkáljuk egy villával. Az almaszeleteket rózsa alakban beletesszük a tésztába. Ez kicsit tovább tart, mint a klasszikus almás piténél, de higgyétek el, megéri azt a plusz pár percet.

A tetejét megszórjuk cukorral és 160 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. 

rozsapite.jpg

Süssetek Ti is almás pitét. :-)

alma konyha gasztro süti nosztalgia gasztronómia pite sütemény almáspite sütés-főzés papka otthonalegjobb