Papka

2018\05\18

Munkahelyi menza - camambert, leveles tésztában

Munkahelyi menza projekt lvl. 2.

A mostani recept ötlete Z. kollégám fejében született meg, a többiek rácsaptak, szokás szerint bedobták a bedobnivalót a perselybe és pedig sütöttem.

Hozzávalók (4 főre):

4 db camambert

4 csomag leveles tészta

1 tojás

 

Elkészítés: 

A leveles tésztát kiterítjük, a közepébe tesszük a sajtot és ráhajtogatjuk a tésztát. Figyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol befedje a sajtot, mert különben kifolyik a megolvadt sajt. A tetejét megkenjük felvert tojással, ha van kedvünk, a maradék tésztából díszt is tehetünk a tetejére.

200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Tálaljuk salátával és ha nem munkaidőben fogyasztjuk, akkor egy pohár fehérbort is elkortyolhatunk hozzá.

mm2_camambert.jpg

mm2_camabert_2.jpg

mm2_camabert3.jpg

 

Nagyon finom és laktató, tökéletes ebéd, próbáljátok ki!

 

konyha gasztro vega recept gasztronómia camambert menza leveles tészta sütés-főzés papka otthonalegjobb munkahelyi menza ebédeljünkegyütt

2018\05\14

Hétvégi grillparti

Hétvégén grilleztünk a barátainkkal, így most finom pác recepteket hoztam nektek.

Ahogy nálunk az lenni szokott, ez sem ment fennakadások nélkül... Biztosra mentünk, hiper-szuper faszenet és gyújtófolyadékot is vettünk, ami mindenre alkalmas volt, csak grillezésre nem :-D Végül visszatértünk a fához, így nem haltunk éhen a nap végére.

Mustáros pác:

1 kk bors

3 ek mustár

5 ek olívaolaj

 

Mézes pikáns pác:

1 kk chili

2 ek méz

2 ek szójaszósz

3 ek olívaolaj

 

Mézes-mustáros pác:

2 gerezd fokhagyma

0,5 mk bors

2 ek mustár

1 ek méz

2 ek olívaolaj

 

 

Csípős pác:

2 mk cukor

2 gerezd fokhagyma

2 nagy chili

1 ek citromlé

4 ek olívaolaj

2018\04\01

Ünnepi fonott kalács

Nem szeretem a bolti kalácsokat, így minden évben megsütöm magunknak a húsvéti fonott kalácsot. Egyáltalán nem nehéz, próbáljátok ki Ti is bátran.

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 csomag porélesztő vagy 50 g élesztő

10 dkg vaj

3 dl víz

1 tojás + 1 db a lekenéshez

2 tk só

1 kk cukor

 

Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor fél dl cukros vízben futtassuk fel, ha porélesztővel, akkor azt nem kell külön.

Gyúrjuk össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a vajat, a tojást, sót és a vizet. Addig gyúrjuk, amíg szép, sima tésztát kapunk. Kelesszük kb két órát. 

Ha megkelt, oszd szét a tésztát és sodord vékony rudakra. Annyi részre kell osztani a tésztát amilyen fonást szeretnénk. Én általában a négyes fonást szoktam alkalmazni.Az alábbi videó segít a tökéletes fonatok elkészítésében:

Ha megfontuk a tökéletes kalácsot, akkor hagyjuk pihenni még kb. fél órát, majd kenjük le a tetejét tojással és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

fonott_kaacs.jpg

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Nektek!

 

2018\03\10

Munkahelyi menza - Eclair fánk

A kollégáim folyamatosan bombáznak a „Tudod, mit ennék..” kezdetű mondatokkal és egy ilyen beszélgetés alkalmával megszületett a Munkahelyi Menza ötlete. A „projekt” lényege, hogy írhatnak egy kívánságlistát, a hozzávalókra egy cuki kis perselybe dobálnak némi pénzmagot én pedig sütök-főzök nekik.

Az első MM projekt az Eclair fánk volt. Íme a recept.

A tészta hozzávalói:

10 dkg zsír

10 dkg víz

10 dkg liszt

4 db egész tojás

csipet só

A vizet a zsírral és a sóval felmelegítjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, míg a tészta elválik az edény falától. Levesszük a tűzről és egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Alaposan kikeverjük a masszát. Robotgéppel rendelkezők előnyben, a többiek egyúttal karra is gyúrhatnak.

Sütőpapírral borított sütőlemezre 10-12 cm vastag babapiskóta alakú tésztákat nyomunk nyomózsákból. A sütés gőzben történik. Akinek nincs ilyen szuper sütője, az egy tepsiben tegyen vizet a sütő aljára. 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük, egy kis színt kell kapnia a tésztának. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.

A krém hozzávalói:

10 dkg cukor

10 dkg vaj

2 tojás

10 dkg étcsoki

2 ek karobpor vagy kakaópor

A tojásokat a cukorral kis lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Robotgéppel addig habosítjuk, míg ki nem hűl, majd hozzáadjuk a vajat. Közben a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és hozzákeverjük a karobport, és végül összekeverjük a tojásos-vajas keverékkel.

A krém nem a klasszikus eclair fánk töltelék, a csokitortát készítettem ezzel és annyira ízlett, hogy ezzel akartam megtölteni a fánkokat is.

Ha kihűlt a tésztánk és a krémünk is, akkor megtöltjük a fánkokat és a tetejüket olvasztott csokival bevonjuk.

 

eclair_fank.jpg

 

Ha kibírjuk, várjuk meg, míg a csoki megdermed és kicsit összeérnek az ízek.

 

 

 

konyha gasztro klasszikus süti nosztalgia recept gasztronómia fánk sütemény csokis karob karobpor sütés-főzés eclair fánk papka otthonalegjobb

2018\02\21

Zsé szülinapi csokitortája

Zsének szülinapja volt és ennek kötelező eleme a torta, majdnem mindig csokitorta. A kinézetét pedig egy már-már szállóigévé lett párbeszéd inspirálta:

-A csillagokat is lehoznám Neked az égről!

-Még mindig fent vannak...

Én most lehoztam neki a csillagokat is. :-)

Hozzávalók (18-20 cm-es formához)

14 dkg cukor

 14 dkg liszt

 3,5 dkg karobpor

fél cs. sütőpor

2 tojás

75 ml olaj

75 ml tej

A krémhez:

20 dkg cukor

1 kupaknyi vanília aroma

20 dkg vaj

4 tojás

20 dkg étcsoki

3 ek karobpor

A díszítés tetszőleges, akár a krémmel is bevonhatjuk, én most fondantot használtam a bevonáshoz.

A tészta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 4 dkg cukorral kemény habot verünk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejjel, olajjal és a cukorral. Rászitáljuk a sütőporos, karobos lisztet és alaposan összekeverjük. A tojásfehérjéből 1-2 kanálnyival fellazítjuk a masszát, majd óvatosan a többi habot is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, majd 175 fokon megsütjük.

Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk.

A krém elkészítése:

A tojásokat a cukorral és a vanília aromával kis lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Robotgéppel addig habosítjuk, míg ki nem hűl, majd hozzáadjuk a vajat. Közben a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és hozzákeverjük a karobport, és végül összekeverjük a tojásos-vajas keverékkel.

 zse_tortaja.jpg

 

Ha kihűlt, megtöltjük vele a tortánkat, tetszés szerint feldíszítjük és bezsebeljük érte a dicséreteket.

 

konyha gasztro süti torta recept gasztronómia csoki sütemény csokis csokitorta karob karobpor sütés-főzés papka otthonalegjobb

2018\02\14

A péksüti egészségesebb verziója

Karobos csavart rúd

Nagyon szeretjük a finom péksütiket, Zsénél az is alapelvárás, hogy csokis legyen. Mivel ez a „beach body-ba” nem fér bele, így átalakítottam a receptet egy egészségesebb verzióra.

 

A tészta:

10 dkg graham búzaliszt

15 dkg búzaliszt

1 ek cukor

fél csomag porélesztő

1 csipet só

1 dl víz

1 csipet só

1 kupaknyi vanília aroma vagy 1 csomag vaníliás cukor

1 kisebb tojás

5 dkg margarin

 

A töltelék:

1 ek kókuszolaj

1 ek karobpor

1 ek cukor

 

A lekenéshez:

1-2 ek tej

 

A lisztet átszitáljuk, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk egy órát.

Ha megkelt, kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.

A töltelékhez összekeverjük a kókuszolajat a karobporral és a cukorral, és a tészta felét megkenjük ezzel a keverékkel. Ráhajtjuk a másik felét, és 2-3 cm vastag szalagokra vágjuk.

A tésztacsíkokat tepsire tesszük úgy, hogy a két végét ellentétes irányban megcsavarjuk. Nyugi, megcsinálni sokkal könnyebb, mint leírni, elolvasni és értelmezni. :-)

Letakarva kelesszük még 15 percig, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük meg. A sütőből kivéve tejjel lekenjük és letakarva pihentetjük 10 percig.

 

Most jön a neheze, meg kell várni, amíg kihűl. Aki igényli, porcukorral meghintheti tálaláskor.

karobos_csavart_rud.jpg

 

Nektek mi a kedvenc péksütitek?

 

 

konyha süti recept gasztronómia csokis péksüti karob karobpor egészségtudatos sütés-főzés papka otthonalegjobb

2018\01\10

Süti a "márnemakarommegenni" banánból

Árválkodott a gyümölcsös kosárban két, szebb napokat is látott banán. Szemeztem velük egy darabig és arra jutottam, hogy sütni kellene belőlük egy kis banánkenyeret. Ami nálam most inkább banánsüti lett, mert a szipi-szupi, új tortaformámban sütöttem meg.

Bár teljes kiőrlésű búzalisztből és zabpehelylisztből van, még Zsé is szó nélkül repetázott belőle. Csak sikerül ez az életmódváltás... :-)

Hozzávalók:

2 db banán

2 tojás

10 dkg vaj

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

5 dkg zabpehelyliszt

5 dkg durvára aprított dió

1 tk sütőpor

5 dkg cukor

1 csipet só

1/2 kk gyömbér

1 kk fahéj

3 dkg aszalt vörösáfonya

3 dkg mazsola

 

A banánt villával összetörjük, hozzáadjuk a puha vajat és a tojásokat majd alaposan összekeverjük.

Sorban hozzákeverjük a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, a sót, a diót, a fűszereket, a mazsolát és az áfonyát is.

Kivajazott és lisztezett formába öntjük, én ehhez is zabpehelylisztet használtam. 180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

banansuti.jpg

 

Próbáljátok ki, remek alternatíva a megmaradt banán felhasználására.

konyha gasztro süti banán recept gasztronómia sütemény teljes kiőrlésű zab sütés-főzés banánkenyér papka otthonalegjobb banánsüti

2018\01\07

Császármorzsa

Édességre vágytam, de bevallom, most nem volt kedvem órákat a konyhában tölteni. Eszembe jutott, hogy régebben nagyon sokszor készítettünk császármorzsát és tökéletes választásnak tűnt mára. Gyorsan és könnyen elkészíthető édesség, emellett nagyon finom is. 

Hozzávalók:

2 db tojás

7 dkg búzadara

7 dkg zabpehelyliszt

2 evőkanál cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer

2 dl tej

1 csipet só

1 kupaknyi vaníliaaroma

3 dkg vaj (a sütéshez)

lekvár vagy porcukor a tálaláshoz

 

A hozzávalókat összekeverjük és kb. 10 percig állni hagyjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, ráöntjük a keveréket, majd addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz. Sütés közben a tésztát egy fakanállal folyamatosan kevergessük és vágjuk falatnyi darabokra.

Ha megsült, lekvárral vagy porcukorral, illetve édesítőszerrel tálaljuk. Nálunk most a nyári befőzés eredményeképpen vaníliás sárgabaracklekvár került a tetejére.

csaszarmorzsa.jpg

Tökéletes megoldás, ha gyors és könnyen elkészíthető desszertre vágytok. 

konyha gasztro klasszikus süti nosztalgia recept gasztronómia császármorzsa smarni zab sütés-főzés papka otthonalegjobb

2017\12\31

Újévi lencsesaláta és lencsefasírt

pf-2018-3031241_1920.jpg

Mindenki tudja, hogy újévkor lencsét kell enni.A babona szerint mindegy szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz. 

Ehhez most két szuper egyszerű és gyorsan elkészíthető lencsés receptet hoztam Nektek.

Lencsesaláta:

500 g sós, babérleveles vízben megfőzött lencse

1 kisebb fej lilahagyma

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál mustár

2 evőkanál olívaolaj

bors

rukkola saláta

A lilahagymát félbe, majd vékony karikákra vágjuk és hozzáadjuk az előzőleg sós, babérleveles vízben puhára főzött és lecsepegtetett lencséhez. Az öntethez összekeverjük a citromlevet, mustárt, olívaolajat, sót és borsot, majd a lencséhez adjuk és alaposan összeforgatjuk. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. Pihentessük pár órát, hogy jól összeérjenek az ízek.

Tálaláskor egy kis rukkola salátát adunk hozzá. Bármilyen hús mellé kiváló köret, de magában is megállja a helyét.

lencsesalata.jpg

 

Lencsefasírt 

300 g sós, babérleveles vízben megfőzött lencse

fél fej lilahagyma

1 tojás

50 g zabpehelyliszt

bors

zsemlemorzsa

olaj

Az alaposan lecsepegtetett lencséhez hozzákeverjük a tojást, az apróra vágott hagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis fasírtokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk őket, majd vagy forró olajban, vagy kicsit olajjal megspriccelve sütőben aranybarnára sütjük őket.

Vendégvárónak is tökéletes, kb. 30 db kis fasírt lesz belőle.

lencsefasirt.jpg

 

Egyetek sok lencsét és legyen nagyon boldog és szerencsés az új év. Boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónknak! 

Kata és Zsé 

 

2017\12\11

Sütőtökös rizottó tépett kacsamellel

A múltkori kacsa maradékának felhasználására hoztam most egy szuper kis receptet. Különösebben nem rajongtam eddig a sütőtökért,de adtam neki még egy esélyt és nem bántam meg. Zsé tetszését annyira nem nyerte el, de nem is vártam sokat, hiszen zöldségről van szó.

A recept

 kb 0,5 kg sütőtök

0,5 fej vöröshagyma

olaj

15 dkg rizs

8-9 dl alaplé vagy víz

5 dkg sajt

5 dkg vaj

fűszerek ízlés szerint (én 1 csipetet tettem bele mindegyikből):

őrölt fahéj

őrölt szegfűbors

őrölt koriander

őrölt gyömbér

őrölt szerecsendió

A sütőtököt megsütjük, megszabadítjuk a héjától és a fűszerekkel pürésítjük. A rizottóhoz pici olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a rizst, kicsit átforgatjuk, megsózzuk, majd elkezdjük hozzáadagolni az alaplevet vagy vizet. Kb egy merőkanálnyi adagot adjunk hozzá egyszerre, majd hagyjuk, hogy a rizs teljesen felszívja. Folyamatosan kevergetve ismételjük a folyamatot, míg a rizs puha és krémes lesz.

Ha megpuhult és kellően krémes állagú a rizottónk, akkor hozzáadjuk a sütőtökpürét, a sajtot, majd legvégül a vajat. Tálaláshoz a tépkedett kacsamellet forró serpenyőben megpirítjuk, majd a rizottó tetejére tesszük.

sutotokos_rizotto.jpg

konyha gasztro kacsa recept gasztronómia sült rizottó rizs kacsasült papka otthonalegjobb