Galette – mennyei, rusztikus pite

Biztosan ismeritek azt az érzést, amikor egy fárasztó nap után hazaértek és csak arra vágytok, hogy hagyjon békén mindenki , de egy finom süti azért jól esne. Ezt a pitét még ezeken a napokon is el tudjátok készíteni, annyira egyszerű és gyorsan el is készül. A leghosszabb része a tészta hűtése, de az idő alatt meg tudtok inni egy finom teát, vagy jó háziasszony módjára elindíthattok egy mosást. :-)

 

A recept:

240 g liszt

150 g hideg vaj

1 csipet só

20 g cukor

50 ml hideg víz (adagolva, amennyit a liszt felvesz, könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapni)

tetszőleges gyümölcs

 

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd kb. fél órára hűtőbe tesszük pihentetni. Ismét csak azt tudom mondani, hogy a mázlisták, akik rendelkeznek robotgéppel, előnyben vannak, szuperül össze lehet gyúrni vele a tésztát. Kevésbé mázlisták, vagy akik edzeni akarnak, kézzel gyúrnak.

Ez idő alatt a gyümölcsöt megtisztítjuk, daraboljuk. Bármilyen gyümölcs használható hozzá, készítettem már körtével, almával és szilvával is, most ezeknek volt szezonja.

A tésztát kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, egy nagyobb, vagy két kisebb darabot is lehet készíteni. Nem kell figyelni rá, hogy szép szabályos kör legyen, úgyis visszahajtogatjuk a szélét. Ha kinyújtottuk, akkor a szélétől 2-3 cm-t szabadon hagyva elrendezzük a gyümölcsöket, ízlés szerint szórjuk meg cukorral, mézzel, egyéb édesítőszerrel, majd ezt a szabadon hagyott szélt visszahajtogatjuk a tésztára. Ezt a lépést érdemes már a tepsin, sütőpapíron elvégezni, mert a kész tésztát elég nehéz mozgatni.

Ha olyan gyümölcsöt használtok, ami több levet enged, érdemes a tésztára egy kis búzadarát szórni, majd úgy rátenni a gyümölcsöket.

180 fokos sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük.

 galette2.jpg

Ti milyen gyümölccsel készítenétek el?