Rózsapite
Zsé almás pitét akart enni. Mivel hazalátogattunk a családhoz és lefosztottuk a nagymama almafáját, így nem volt kifogás, almás pitét kellett sütni.
Nem a hagyományos változatot készítettem, volt is egy kis nyavalygás, hogy ő nem erre gondolt, anyu nem ilyet csinált, most miért ezt sütöttem. Aztán megkóstolta és már nem is hiányzott a klasszikus almás pite.
A tészta hozzávalói:
200 g finomliszt
50 g rétesliszt
125 g margarin
60 g cukor
1 tojás
1 csipet só
1 kávéskanál fahéj
A töltelék hozzávalói:
4 db alma
2 evőkanál cukor
A lisztet összekeverjük a sóval, a fahéjjal és a cukorral. A vajat elmorzsoljuk ezzel a lisztes tésztával, majd hozzákeverjük a tojást is. Ha összeállt a tésztánk, akkor fóliába csavarva a hűtőbe tesszük pihenni, amíg az almát előkészítjük.
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Kicsit meglocsolhatjuk citromlével, hogy nem barnuljon meg.
A tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk. Belesimítjuk a piteformába és kicsit megszurkáljuk egy villával. Az almaszeleteket rózsa alakban beletesszük a tésztába. Ez kicsit tovább tart, mint a klasszikus almás piténél, de higgyétek el, megéri azt a plusz pár percet.
A tetejét megszórjuk cukorral és 160 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Süssetek Ti is almás pitét. :-)