Sütőtökös rizottó tépett kacsamellel
A múltkori kacsa maradékának felhasználására hoztam most egy szuper kis receptet. Különösebben nem rajongtam eddig a sütőtökért,de adtam neki még egy esélyt és nem bántam meg. Zsé tetszését annyira nem nyerte el, de nem is vártam sokat, hiszen zöldségről van szó.
A recept
kb 0,5 kg sütőtök
0,5 fej vöröshagyma
olaj
15 dkg rizs
8-9 dl alaplé vagy víz
5 dkg sajt
5 dkg vaj
só
fűszerek ízlés szerint (én 1 csipetet tettem bele mindegyikből):
őrölt fahéj
őrölt szegfűbors
őrölt koriander
őrölt gyömbér
őrölt szerecsendió
A sütőtököt megsütjük, megszabadítjuk a héjától és a fűszerekkel pürésítjük. A rizottóhoz pici olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a rizst, kicsit átforgatjuk, megsózzuk, majd elkezdjük hozzáadagolni az alaplevet vagy vizet. Kb egy merőkanálnyi adagot adjunk hozzá egyszerre, majd hagyjuk, hogy a rizs teljesen felszívja. Folyamatosan kevergetve ismételjük a folyamatot, míg a rizs puha és krémes lesz.
Ha megpuhult és kellően krémes állagú a rizottónk, akkor hozzáadjuk a sütőtökpürét, a sajtot, majd legvégül a vajat. Tálaláshoz a tépkedett kacsamellet forró serpenyőben megpirítjuk, majd a rizottó tetejére tesszük.