Sütőtökös rizottó tépett kacsamellel

A múltkori kacsa maradékának felhasználására hoztam most egy szuper kis receptet. Különösebben nem rajongtam eddig a sütőtökért,de adtam neki még egy esélyt és nem bántam meg. Zsé tetszését annyira nem nyerte el, de nem is vártam sokat, hiszen zöldségről van szó.

A recept

 kb 0,5 kg sütőtök

0,5 fej vöröshagyma

olaj

15 dkg rizs

8-9 dl alaplé vagy víz

5 dkg sajt

5 dkg vaj

fűszerek ízlés szerint (én 1 csipetet tettem bele mindegyikből):

őrölt fahéj

őrölt szegfűbors

őrölt koriander

őrölt gyömbér

őrölt szerecsendió

A sütőtököt megsütjük, megszabadítjuk a héjától és a fűszerekkel pürésítjük. A rizottóhoz pici olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a rizst, kicsit átforgatjuk, megsózzuk, majd elkezdjük hozzáadagolni az alaplevet vagy vizet. Kb egy merőkanálnyi adagot adjunk hozzá egyszerre, majd hagyjuk, hogy a rizs teljesen felszívja. Folyamatosan kevergetve ismételjük a folyamatot, míg a rizs puha és krémes lesz.

Ha megpuhult és kellően krémes állagú a rizottónk, akkor hozzáadjuk a sütőtökpürét, a sajtot, majd legvégül a vajat. Tálaláshoz a tépkedett kacsamellet forró serpenyőben megpirítjuk, majd a rizottó tetejére tesszük.

sutotokos_rizotto.jpg