A péksüti egészségesebb verziója
Karobos csavart rúd
Nagyon szeretjük a finom péksütiket, Zsénél az is alapelvárás, hogy csokis legyen. Mivel ez a „beach body-ba” nem fér bele, így átalakítottam a receptet egy egészségesebb verzióra.
A tészta:
10 dkg graham búzaliszt
15 dkg búzaliszt
1 ek cukor
fél csomag porélesztő
1 csipet só
1 dl víz
1 csipet só
1 kupaknyi vanília aroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 kisebb tojás
5 dkg margarin
A töltelék:
1 ek kókuszolaj
1 ek karobpor
1 ek cukor
A lekenéshez:
1-2 ek tej
A lisztet átszitáljuk, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk egy órát.
Ha megkelt, kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez összekeverjük a kókuszolajat a karobporral és a cukorral, és a tészta felét megkenjük ezzel a keverékkel. Ráhajtjuk a másik felét, és 2-3 cm vastag szalagokra vágjuk.
A tésztacsíkokat tepsire tesszük úgy, hogy a két végét ellentétes irányban megcsavarjuk. Nyugi, megcsinálni sokkal könnyebb, mint leírni, elolvasni és értelmezni. :-)
Letakarva kelesszük még 15 percig, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük meg. A sütőből kivéve tejjel lekenjük és letakarva pihentetjük 10 percig.
Most jön a neheze, meg kell várni, amíg kihűl. Aki igényli, porcukorral meghintheti tálaláskor.
Nektek mi a kedvenc péksütitek?