A péksüti egészségesebb verziója

Karobos csavart rúd

Nagyon szeretjük a finom péksütiket, Zsénél az is alapelvárás, hogy csokis legyen. Mivel ez a „beach body-ba” nem fér bele, így átalakítottam a receptet egy egészségesebb verzióra.

 

A tészta:

10 dkg graham búzaliszt

15 dkg búzaliszt

1 ek cukor

fél csomag porélesztő

1 csipet só

1 dl víz

1 csipet só

1 kupaknyi vanília aroma vagy 1 csomag vaníliás cukor

1 kisebb tojás

5 dkg margarin

 

A töltelék:

1 ek kókuszolaj

1 ek karobpor

1 ek cukor

 

A lekenéshez:

1-2 ek tej

 

A lisztet átszitáljuk, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk egy órát.

Ha megkelt, kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.

A töltelékhez összekeverjük a kókuszolajat a karobporral és a cukorral, és a tészta felét megkenjük ezzel a keverékkel. Ráhajtjuk a másik felét, és 2-3 cm vastag szalagokra vágjuk.

A tésztacsíkokat tepsire tesszük úgy, hogy a két végét ellentétes irányban megcsavarjuk. Nyugi, megcsinálni sokkal könnyebb, mint leírni, elolvasni és értelmezni. :-)

Letakarva kelesszük még 15 percig, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük meg. A sütőből kivéve tejjel lekenjük és letakarva pihentetjük 10 percig.

 

Most jön a neheze, meg kell várni, amíg kihűl. Aki igényli, porcukorral meghintheti tálaláskor.

karobos_csavart_rud.jpg

 

Nektek mi a kedvenc péksütitek?