Munkahelyi menza - Eclair fánk
A kollégáim folyamatosan bombáznak a „Tudod, mit ennék..” kezdetű mondatokkal és egy ilyen beszélgetés alkalmával megszületett a Munkahelyi Menza ötlete. A „projekt” lényege, hogy írhatnak egy kívánságlistát, a hozzávalókra egy cuki kis perselybe dobálnak némi pénzmagot én pedig sütök-főzök nekik.
Az első MM projekt az Eclair fánk volt. Íme a recept.
A tészta hozzávalói:
10 dkg zsír
10 dkg víz
10 dkg liszt
4 db egész tojás
csipet só
A vizet a zsírral és a sóval felmelegítjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, míg a tészta elválik az edény falától. Levesszük a tűzről és egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Alaposan kikeverjük a masszát. Robotgéppel rendelkezők előnyben, a többiek egyúttal karra is gyúrhatnak.
Sütőpapírral borított sütőlemezre 10-12 cm vastag babapiskóta alakú tésztákat nyomunk nyomózsákból. A sütés gőzben történik. Akinek nincs ilyen szuper sütője, az egy tepsiben tegyen vizet a sütő aljára. 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük, egy kis színt kell kapnia a tésztának. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.
A krém hozzávalói:
10 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
10 dkg étcsoki
2 ek karobpor vagy kakaópor
A tojásokat a cukorral kis lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Robotgéppel addig habosítjuk, míg ki nem hűl, majd hozzáadjuk a vajat. Közben a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és hozzákeverjük a karobport, és végül összekeverjük a tojásos-vajas keverékkel.
A krém nem a klasszikus eclair fánk töltelék, a csokitortát készítettem ezzel és annyira ízlett, hogy ezzel akartam megtölteni a fánkokat is.
Ha kihűlt a tésztánk és a krémünk is, akkor megtöltjük a fánkokat és a tetejüket olvasztott csokival bevonjuk.
Ha kibírjuk, várjuk meg, míg a csoki megdermed és kicsit összeérnek az ízek.