Szilvásgombóc leves

Egyik nap szilvásgombócot ettünk ebédre. Elméláztam, vajon "kifordítva" is működne? Teszteltük, működik. :-)

A recept:

A leveshez

1,5 kg magozott szilva

1 l víz

150 g cukor

2 rúd fahéj

A gombóchoz

200 g burgonya

70 g zabpehelyliszt (finomliszttel is készíthető)

20 g porcukor

6 g vaj/margarin

 

A szilvát felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat és puhára főzzük. Ezalatt elkészíthetjük a gombócokat.

Ehhez a burgonyát puhára főzzük, majd összetörjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a vajat, a lisztet és a porcukrot. Apró gombócokat formálunk és enyhén sós vízben 3-4 perc alatt kifőzzük.

A levest turmixgében, vagy botmixerrel pürésítjük.

Tálaláskor adjuk a gombócokat a leveshez. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom. Ti hogyan szeretitek?

szilvasgomboc_leves.jpg