Szilvásgombóc leves
Egyik nap szilvásgombócot ettünk ebédre. Elméláztam, vajon "kifordítva" is működne? Teszteltük, működik. :-)
A recept:
A leveshez
1,5 kg magozott szilva
1 l víz
150 g cukor
2 rúd fahéj
A gombóchoz
200 g burgonya
70 g zabpehelyliszt (finomliszttel is készíthető)
20 g porcukor
6 g vaj/margarin
A szilvát felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat és puhára főzzük. Ezalatt elkészíthetjük a gombócokat.
Ehhez a burgonyát puhára főzzük, majd összetörjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a vajat, a lisztet és a porcukrot. Apró gombócokat formálunk és enyhén sós vízben 3-4 perc alatt kifőzzük.
A levest turmixgében, vagy botmixerrel pürésítjük.
Tálaláskor adjuk a gombócokat a leveshez. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom. Ti hogyan szeretitek?