A tét: aranygaluska
Az történt, hogy elvesztettem egy fogadást. Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó, így én most aranygaluskát sütöttem.
A tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag porélesztő
4 ek cukor
1 csipet só
2 tojás
2 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
A rétegekhez:
20 dkg darált dió
5 ek porcukor
10 dkg olvasztott vaj
A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. Sokan kinyújtják és szaggatják a tésztát, de én egyszerűbb módját választottam. Diónyi gombócokat szakítunk a tésztából és ellapogatjuk a gombócokat. Az olvasztott vajba majd a cukorral elkevert darált dióba mártjuk őket és egy kivajazott sütőformában egymásra rakosgatjuk a tésztát.
A sütő előmelegítjük 180 fokra és amíg melegszik, még egyszer megkelesztjük a tésztát, majd kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vaníliamártással készítettem, mert ez volt a kívánság, de borsodóval is nagyon finom. A vaníliamártáshoz 1,3 l tejben két csomag vaníliás pudingporból híg, mártásszerű pudingot főztem.
Remélem, ízlik majd a nyerteseknek a nyeremény :-)