Kandírozott narancshéj és narancslekvár

Ajándékok a konyhából

Régóta szerettem volna kipróbálni a kandírozott narancshéjat. Csak akkor álljatok neki, ha van felesleges pár órátok és jók az idegeitek. :-)

Öt narancsot alaposan megmosunk, szárazra töröljük és egy éles késsel vékonyan meghámozzuk. Figyeljünk rá, hogy a fehér rész ne maradjon rajta. Csíkokra vágjuk, beletesszük egy nagyobb lábasba és felforraljuk. Pár percig hagyjuk forrni, majd szűrjük le. Ismét vizet öntünk rá, felforraljuk, majd leszűrjük. Ezt legalább négyszer ismételjük meg, ezáltal a narancshéj elveszti a kesernyés ízét. Ha mindezt átvészeltük és még mindig akarunk kandírozott narancshéjat készíteni, akkor az utolsó szűrés után kicsit félrerakjuk a narancshéjakat. A lábasban fél liter vízhez adjunk 40 dkg cukrot, folyamatosan kevergetve felforraljuk és visszatesszük a narancshéjat. Ha felforrt, állítsuk takarékra a lángot és gyöngyöző vízben, néha megkeverve egy órán át főzzük.

Amikor a narancsok már puhák, szűrjük le és csepegtessük le őket. Egy tálcára szórjunk cukrot és hempergessük meg benne a nehéz munkával megfőzött héjakat. Egy nap kell neki míg kiszárad, utána érdemes hűtőben tárolni.

Ha mindezzel megvagyunk, veregessük meg a vállunkat, dőljünk hátra a fotelben, igyunk egy pohár finom bort/csokilikőrt/tojáslikőrt és legyünk büszkék magunkra, mert igenis megcsináltuk azt a ... kandírozott narancshéjat.

Ha van még időnk/energiánk/kedvünk, akkor a megmaradt narancsból főzzünk narancslekvárt.

Annyi nehézség még itt is van, hogy a narancsot filézni kell, vagyis minden fehér részt és hártyát el kell távolítani róla. Közben megint átgondolhatjuk, hogy miért is álltunk neki ennek az egésznek, vagy ihatunk még egy pohárkával. Egy kiló narancshoz adjunk 350 gramm cukrot és egy csomag narancslekvárhoz való dzsemfixet, mert ilyen is van már (és a kandírozott narancshéj után megérdemeljük, hogy a narancslekvár gyorsan és egyszerűen elkészüljön) és főzzük 40 percen át. Alaposan kimosott és csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk az üvegeket és 5-10 percre fejtetőre állítjuk őket. 

Mire elkészülnek, alaposan végig tudjuk gondolni az életünket és ha követitek a tanácsaimat, kellőképpen ellazultok a jutalomitaltól. :-)

narancslekvar.jpg

Boldog, békés, stresszmentes készülődést kívánok az ünnepekre!