Cseresznyés pite
Kaptunk egy kis cseresznyét otthonról, így végre elkészülhetett ez a pite.
A tészta hozzávalói:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tk sütőpor
40 g cukor
1 tojás (+1 db a kenéshez)
2 ek tejföl
A töltelék hozzávalói:
40 dkg cseresznye
30 g cukor
2 tk fahéj
A cseresznyét kimagozzuk, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, majd félretesszük pihenni, amíg a tészta elkészül.
A margarint morzsoljuk el a liszttel, adjuk hozzá a sütőport, a cukrot, a tojást és a tejfölt. Gyúrjuk össze és fél óráig pihentessük a hűtőben. Amíg a tészta pihen, csepegtessük le a cseresznyét.
A piteformát vajazzuk és lisztezzük ki. A tészta egyharmadát tegyük félre, a többit nyújtsuk ki és tegyük a formába. A gyümölcsöt oszlassuk el a tésztán.
A maradék tésztát nyújtsuk vékonyra, vágjuk csíkokra és helyezzük őket a pite tetejére. A tetejét kenjük meg tojással.
Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük szép aranybarnára.