Ünnepi fonott kalács
Nem szeretem a bolti kalácsokat, így minden évben megsütöm magunknak a húsvéti fonott kalácsot. Egyáltalán nem nehéz, próbáljátok ki Ti is bátran.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag porélesztő vagy 50 g élesztő
10 dkg vaj
3 dl víz
1 tojás + 1 db a lekenéshez
2 tk só
1 kk cukor
Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor fél dl cukros vízben futtassuk fel, ha porélesztővel, akkor azt nem kell külön.
Gyúrjuk össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a vajat, a tojást, sót és a vizet. Addig gyúrjuk, amíg szép, sima tésztát kapunk. Kelesszük kb két órát.
Ha megkelt, oszd szét a tésztát és sodord vékony rudakra. Annyi részre kell osztani a tésztát amilyen fonást szeretnénk. Én általában a négyes fonást szoktam alkalmazni.Az alábbi videó segít a tökéletes fonatok elkészítésében:
Ha megfontuk a tökéletes kalácsot, akkor hagyjuk pihenni még kb. fél órát, majd kenjük le a tetejét tojással és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Nektek!