Ünnepi fonott kalács

Nem szeretem a bolti kalácsokat, így minden évben megsütöm magunknak a húsvéti fonott kalácsot. Egyáltalán nem nehéz, próbáljátok ki Ti is bátran.

Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 csomag porélesztő vagy 50 g élesztő

10 dkg vaj

3 dl víz

1 tojás + 1 db a lekenéshez

2 tk só

1 kk cukor

 

Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor fél dl cukros vízben futtassuk fel, ha porélesztővel, akkor azt nem kell külön.

Gyúrjuk össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a vajat, a tojást, sót és a vizet. Addig gyúrjuk, amíg szép, sima tésztát kapunk. Kelesszük kb két órát. 

Ha megkelt, oszd szét a tésztát és sodord vékony rudakra. Annyi részre kell osztani a tésztát amilyen fonást szeretnénk. Én általában a négyes fonást szoktam alkalmazni.Az alábbi videó segít a tökéletes fonatok elkészítésében:

Ha megfontuk a tökéletes kalácsot, akkor hagyjuk pihenni még kb. fél órát, majd kenjük le a tetejét tojással és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

fonott_kaacs.jpg

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Nektek!